Talent

Ik ben echt een hopeloos geval

Ik zal nooit iemand worden die ontzettend ver vooruit kan plannen. Ik ben iemand die vooral met de dag leeft. Een VVE onderhoudsplan voor de komende 20 jaar vind ik lastig. Dat laat ik dus maar aan anderen over.

Ook kan ik niet lang hetzelfde blijven doen want ik word gek van te veel routine en voorspelbaarheid. In plaats daarvan ben ik iemand die zichzelf regelmatig in onzekere, nieuwe situaties brengt. Mijn hang naar avontuur en ontdekken is veel groter dan mijn drang naar zekerheid.

‘Maar Sarah, hoe moet dat dan met je pensioen!‘, is het eerste wat mijn vader zei toen ik vol enthousiasme twee jaar terug mededeelde dat ik mijn vaste baan ging opzeggen en voor langere tijd naar Thailand en Zuid Afrika zou vertrekken. ‘Wat maakt een jaar pensioen nou uit?’, dacht ik bij mezelf. Dat zie ik dan wel weer. En ondertussen ging ik stiekem toch even twijfelen: ‘Zie ik nou echt iets belangrijks over het hoofd of is dit gewoon een verschil in inzicht?’

Doet iedereen A dan doe ik B. Ik word niet voor niets van kinds af aan al ontzettend eigenwijs genoemd. Mensen vinden het leuk en soms ronduit verwarrend ‘dat ik maar doe wat ik wil’.  Ook kan ik niet te veel van hetzelfde doen. ‘Sarah kies nou eens één ding en blijf daarbij!’ Lukt niet. Variatie is wat ik nodig heb. Zo doe ik al heel lang verschillende sporten naast elkaar, bespeel ik meerdere muziek instrumenten en in mijn werk combineer ik ook altijd van alles. Ik haal juist ontzettend veel plezier en voldoening uit geprikkeld worden op meerdere manieren en verbanden leggen tussen al die verschillende dingen.
Kortom: ik pas niet in het gebaande pad (wie wel trouwens?) en doe niet zo maar wat hoort of wat van me gevraagd wordt als het niet passend voelt.

Herkenbaar?

Dan herken je waarschijnlijk ook dat er genoeg mensen zijn die je er wat graag op wijzen dat je daar dus echt aan moet werken. Dat dit echt een belangrijke leerpunten zijn. Je moet en zal een plan hebben. Een lang plan, anders ben je ongeorganiseerd. En je hoort gewoon één ding te kiezen en daarbij te blijven, anders ben je wispelturig. Je dient zekerheden in te bouwen. Anders ben je onverantwoord bezig. Je dient je te specialiseren. Anders weet je uiteindelijk van van alles toch eigenlijk niets. En probeer vooral niet op te vallen of risico’s te nemen. Want straks gaat het allemaal mis. En ga zo maar door.
Na gesprekken als deze dacht ik vaak:

“Zie je nou, het wordt niks met mij. Ik ben echt een hopeloos geval.”

Maar wat gaat hier nu eigenlijk mis?

Door de aandacht voor tekortkomingen raken talenten nog weleens ondergesneeuwd. Vinden we dat er van alles ‘gefixt’ moet worden. De mensen die weerstand voelen bij jouw manier van denken en doen zullen hoogstwaarschijnlijk tegengestelde talenten hebben ten opzichte van jou. Vanuit de bril van het talent van de ander bekeken kom je dan inderdaad iets ‘tekort’. Maar vanuit de bril van jouw eigen talent bekeken is dat bij de ander net zo.

Is het de bedoeling dat we uiteindelijk allemaal hetzelfde zijn?


Dat lijkt me ontzettend onhandig en saai. Sterker nog: waarschijnlijk sterven we dan gauw uit. Dus dat ogenschijnlijk ‘verplichte basispakket’ wat je dient te hebben zegt vooral veel over de tekortkomingen van de ander of de mate waarin je jezelf onderschat.

De diversiteit aan talenten in deze wereld vullen elkaar juist zo goed aan. Hierdoor kunnen we als mensheid zulke gave dingen creëren met elkaar. Het zorgt voor een natuurlijke balans. Alle talenten zijn waardevol. En alle talenten zijn noodzakelijk.

Ga voor de full-package

Talenten komen bij iedereen gepaard met tekortkomingen. Dat is nou eenmaal de natuur. Geen nacht zonder dag. Geen donker zonder licht. Geen leven zonder dood. Geen talent zonder tekortkoming. Je bent dus helemaal in orde. Je bent gewoon een mens. Ik raad je dan ook sterk af om te proberen iets anders dan gewoon een mens te zijn. Teken dus voor het hele pakket. Scheelt je een hoop onnodig gedoe.

Focus op je talent


Hier ligt je goud. Doordat je hier aanleg voor hebt kun je je talenten het makkelijkste ontwikkelen. Wat betreft je tekortkomingen: speel ermee, lach erom. Steek er de draak mee. Wees vooral trots op wat je wél goed kunt! De tijd en energie die je verspilt aan het ‘wegpoetsen’ van je tekortkomingen gaat ten koste van de tijd en energie die je had kunnen steken in het beter worden in die zaken waar je wél aanleg voor hebt. Je talenten ontwikkelen levert dus veel meer resultaat én energie op. Daar zal je het meest succesvol in zijn en de meeste voldoening uit halen.

Waar focus jij je op?

Focus jij vooral op je tekortkomingen of op je talenten? Zou je graag willen leren hoe je vanuit jouw talenten kunt werken en leven zodat je je eigenwijze zelf kunt zijn? Kom dan 7 april van 19.30-20.30 uur naar mijn GRATIS online masterclass In 6 stappen eigenwijze keuzes maken die écht bij jou passen! Plaatsen zijn beperkt dus meld je hieronder direct aan. Ik zie ernaar uit je daar te ontmoeten!

GRATIS ONLINE MASTERCLASS 7 APRIL 19.30-20.30