PANIEK! Huissleutels kwijt!

Ken je dat? Dat je je huissleutels kwijt bent en je helemaal rot zoekt. Ondertussen word je bang dat je ze ergens hebt laten slingeren buitenshuis en ze misschien niet meer terugvindt. Ook neemt de stress toe want je komt te laat op je afspraak en moet dan met het lullige excuus komen dat je je huissleutels kwijt was. In je hoofd ga je als een malle je gangen na en probeer je krampachtig te bedenken waar je nou in hemelsnaam die sleutels kunt hebben laten vallen of neergelegd.

Na een uur gestrest zoeken blijken ze gewoon al de hele tijd voor je neus te liggen.

Wat zegt dit?

Het overkomt mij een paar keer per jaar wanneer ik te veel dingen tegelijk doe terwijl ik eigenlijk even rust nodig heb. Op het moment dat ik mijn huissleutels dan voor m’n neus zie liggen realiseer ik me tegenwoordig: hard zoeken naar iets vanuit angst heeft geen zin. En alsmaar doorgaan ook niet.

Jaren geleden zou ik mezelf verwijten maken en denken: “Waarom heb je je shit niet op orde, Saar?” Tegenwoordig denk ik: “Ah, dank voor het teken dat ik het even rustiger aan moet doen.” Ik heb geleerd deze momenten te zien als kansen om te luisteren naar wat ik werkelijk nodig heb zodat ik goed voor mezelf kan zorgen. In plaats van streng zijn voor mezelf heb ik geleerd begripvol te zijn. Begripvol zijn naar jezelf werkt zo veel effectiever dan jezelf verwijten maken. In plaats van de oplossing zoeken in de verkeerde dingen geef je jezelf de ruimte om de oplossing te zien die eigenlijk zo voor de hand ligt en je werkelijk nodig hebt. En nee, deze verandering van mindset ging absoluut niet over één nacht ijs. Destructieve patronen kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Vooral wanneer je het héél graag wilt oplossen maar daardoor jezelf niet de tijd en ruimte gunt om te leren het anders te doen. We zijn sneller geneigd streng te zijn voor onszelf in plaats van liefdevol.

Zoeken en vinden

Stel nou dat het in dit voorbeeld niet gaat over je huissleutels maar over jouw sleutel naar een leuker, luchtiger en lichter leven. Vaak zijn we krampachtig aan het zoeken naar iets buiten onszelf: geluk, voldoening, veiligheid en bevestiging. We raken gestrest en angstig als we het niet snel vinden. Om daar nog een schepje bovenop te doen vragen we ons af waarom anderen ogenschijnlijk gemakkelijk de oplossing vinden en wij zelf niet. “Is er soms iets mis met me? Waarom lukt het maar niet?”

In stress of angst verandert de manier waarop we waarnemen. Je krijgt letterlijk een vernauwd beeld van de werkelijkheid. Alsof je oogkleppen op hebt. Diezelfde oogkleppen waardoor je je huissleutels niet kunt terugvinden terwijl ze voor je neus liggen.

Zoek jij je geluk wel in de juiste dingen?

Vaak ligt die sleutel naar geluk veel dichterbij dan we denken. En juist dat maakt het vaak zo verwarrend: als het zo gemakkelijk is, waarom lukt het dan toch niet? Ik denk dat we vaak te graag willen en daardoor niet volledig waarnemen en zoeken op de verkeerde plekken. Terwijl de sleutel naar een leuker, luchtiger en lichter leven wellicht gewoon voor je neus ligt. Maar we kijken er steeds overheen, omheen, voorbij, langs. Want als het recht voor je neus zou liggen zou het ook betekenen dat je iets eerlijk moet toegeven aan jezelf.  Waar jij de sleutel al zo lang hoopt te vinden ligt ‘ie misschien helemaal niet. “SHIT!”. Hoor ik je nu denken. “Dat betekent dat ik het al die tijd al niet goed gedaan heb.”

Weet je nog wat ik hiervoor schreef over verwijten en begripvol zijn? Wat als je in plaats van jezelf verwijt dat je het niet goed gedaan hebt eens met compassie en begrip naar jezelf kijkt? Wat als je nou eens je eigen beste vriend of vriendin was? Die gunnen we met heel ons hart een fijn leven. Hoe fijn zou het zijn als we onszelf dat nu ook eens gunnen? Wat als je in je zoektocht naar een leuker, luchtiger en lichter leven eens leert echt open te staan voor alles wat zich hierin aandient, recht voor je neus? Wat als je zou leren dat jij oké bent, gewoon zoals je bent? Dat je geen enkele prestatie hoeft te leveren in dit leven omdat je gewoon mag ZIJN. Wat als je niet meer hoeft te rennen en vliegen maar in alle rust mag thuiskomen bij jezelf?

Dankbaarheid en tevredenheid

Volgens mij zijn dankbaarheid en tevredenheid belangrijke sleutels in het vinden van geluk. Of in ieder geval dankbaar zijn voor en tevreden zijn met jezelf en het leven. Geluk zoeken en vinden is lastig, want het is toch vooral een staat van zijn. We kennen gelukkige momenten maar ook momenten van pijn en verdriet. Dat hoort bij het leven. Tevreden en dankbaar zijn is veel makkelijker in stand te houden wanneer je uitgedaagd wordt door de grillen van het leven. Je kunt dan namelijk nog steeds tevreden zijn over wat jij ondanks uitdagingen van je leven probeert te maken. Je kunt dan nog steeds dankbaar zijn voor de zon die iedere dag opkomt. De veiligheid waarin we leven in Nederland. De familie waar je op terug kunt vallen, zelfs al begrijpen ze je misschien niet altijd. De vrienden die een luisterend oor bieden wanneer je het even niet meer weet. De heerlijke gerechten die je kookt en de smaken die je blij maken. De oprechte intenties die jij hebt. Al deze zaken zijn dichtbij je. Binnen handbereik.

Net als je huissleutels ligt de sleutel naar een leuker, luchtiger en lichter leven vaak niet op de plek waar jij al zo veel gezocht hebt. Want laten we wel wezen, dan had je de sleutel allang gevonden.

Bekijk je zoektocht naar geluk eens van een afstand en met veel liefde compassie naar jezelf: welke (klein) geluk neem je dan waar, recht voor je neus?

Verruim je blik

Naast dat ik anderen graag help hun blik te verruimen maak ik zelf ook dankbaar gebruik van diverse mensen die mij helpen om mijn blik steeds weer te verruimen. In je eentje kun je een eind komen maar samen kom je nog veel verder. De ene keer is dat voor mij een familielid, de andere keer een goede vriend(in), weer een andere keer een totale vreemde op reis en weer een andere keer een coach. Samen zien we meer.

Samen het geluk voor je neus ontdekken?

Ik ontdek graag samen met jou hoe jij op andere manieren naar jezelf, jouw leven en jouw mogelijkheden kunt kijken. Bekijk hier mijn aanbod of plan direct een gratis afspraak in met mij om geheel vrijblijvend te bespreken wat ik voor jou kan betekenen en wie weet gaan wij dan binnenkort samen op ontdekkingsreis!

Vaker inspiratie ontvangen?

Ik deel graag mijn gedachten over een leuker, luchtiger en lichter leven met je. Een leven waarin je meer vrijheid, plezier en ontspanning ervaart doordat je op een andere manier naar jezelf, jouw leven en jouw mogelijkheden leert kijken. Je kunt je hieronder voor de inspiratiemail inschrijven.

Meer blogs van mij lezen?

Kom terug bij je natuur, kom terug bij jezelf. Laten we op ontdekkingsreis gaan!
Foto: Gabriele Malesci