Geluk ligt voor je neus

Help! Huissleutels kwijt!

Ken je dat? Dat je je huissleutels kwijt bent en je helemaal rot zoekt. Ondertussen word je bang dat je ze ergens hebt laten slingeren buitenshuis en ze misschien niet meer terugvindt. Ook neemt de stress toe want je komt te laat op je afspraak en moet dan met het lullige excuus komen dat je je huissleutels kwijt was. In je hoofd ga je als een malle je gangen na en probeer je krampachtig te bedenken waar je nou in hemelsnaam die sleutels kunt hebben laten vallen of neergelegd.

Na een uur gestrest zoeken blijken ze gewoon al de hele tijd voor je neus te liggen.

Wat zegt dit?

Het overkomt mij een paar keer per jaar wanneer ik te veel dingen tegelijk doe terwijl ik eigenlijk even rust nodig heb. Op het moment dat ik mijn huissleutels dan voor m’n neus zie liggen realiseer ik me tegenwoordig: hard zoeken naar iets vanuit angst heeft geen zin. En alsmaar doorgaan ook niet.

Jaren geleden zou ik mezelf verwijten maken en denken: “Waarom heb je je shit niet op orde, Saar?” Tegenwoordig denk ik: “Ah, dank voor het teken dat ik het even rustiger aan moet doen.”

Begrip en zelfliefde

Ik heb geleerd deze momenten te zien als kansen om te luisteren naar wat ik werkelijk nodig heb. In plaats van streng zijn voor mezelf, heb ik geleerd begripvol te zijn. Begripvol zijn naar jezelf zijn is zo veel liefdevoller en effectiever dan jezelf verwijten maken. En in plaats van de oplossing te zoeken in de verkeerde dingen geef je jezelf de ruimte om de oplossing te zien die vaak veel meer voor de hand ligt.

En nee, deze verandering van mindset ging absoluut niet over één nacht ijs. Destructieve patronen kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Vooral wanneer je ze héél graag wilt oplossen maar jezelf niet de tijd, ruimte en liefde gunt om te leren het anders te doen. Of gelooft dat jij nu eenmaal zo in elkaar zit en er dus geen ruimte is om te groeien.  

Het antwoord buiten jezelf zoeken

Stel nou dat het in dit voorbeeld niet gaat over je huissleutels maar over jouw sleutel naar een leuker, luchtiger en lichter leven. Vaak zijn we krampachtig aan het zoeken naar iets buiten onszelf: bevestiging, erkenning, beloning.

We raken gestrest en angstig als we het niet snel vinden. Om daar nog een schepje bovenop te doen vragen we ons af waarom anderen ogenschijnlijk gemakkelijk de oplossing vinden en wij zelf niet. “Is er soms iets mis met me? Waarom lukt het maar niet?”  

In stress of angst verandert de manier waarop we waarnemen. Je blik raakt letterlijk vernauwd. Alsof je oogkleppen op hebt. Diezelfde oogkleppen waardoor je je huissleutels niet kunt terugvinden terwijl ze voor je neus liggen.

Zoek jij je geluk wel in de juiste dingen?

Meestal ligt die sleutel naar geluk veel dichterbij dan we denken. En juist dat maakt het vaak zo verwarrend: als het zo gemakkelijk is, waarom lukt het dan toch niet?

Dit komt doordat we vaak geneigd zijn om een probleem op te lossen met dezelfde strategie als waarmee het probleem ontstaan is.

Je bent bijvoorbeeld bang om te falen en probeert vervolgens alles perfect te doen. Wat niet haalbaar is waardoor je steeds weer bevestigd wordt in je faalangst. Of stelt juist allerlei zaken uit waardoor het opdoen van ervaringen - waaruit blijkt dat je het wel degelijk kunt - uitblijven en je de angst niet doorbreekt.

Terwijl de sleutel naar een leuker, luchtiger en lichter leven in principe recht voor je neus ligt. Maar we kijken er overheen, omheen, voorbij, langs. Want als het recht voor je neus zou liggen zou het ook betekenen dat je eerlijker moet zijn naar jezelf.  Waar jij de sleutel al zo lang hoopt te vinden ligt ‘ie misschien helemaal niet.

“SHIT!”. Hoor ik je nu denken. “Dat betekent dat ik het al die tijd al niet goed gedaan heb.”

Herinner je je nog wat ik hiervoor schreef over verwijten en begripvol zijn? Wat als je in plaats van jezelf verwijt dat je het niet goed gedaan hebt, met compassie en begrip naar jezelf kijkt?

Stel je voor dat je je eigen beste vriend of vriendin bent. Die gunnen we met heel ons hart een fijn leven. Hoe fijn zou het zijn als we onszelf dat nu ook eens gunnen?

Wat als je jezelf toestaat dat je fouten mag maken. Dat niet iedereen je aardig hoeft te vinden. En dat jouw talenten meer dan waardevol genoeg zijn, inclusief de valkuilen die bij deze talenten horen. Zodat je jezelf kunt omarmen, gewoon zoals je bent. En niet meer hoeft te blijven rennen en vliegen maar in alle rust mag thuiskomen bij jezelf.

Tevredenheid en dankbaarheid

Geluk zoeken en vinden is lastig, want het is toch vooral een tijdelijke staat van zijn. We kennen gelukkige momenten maar ook momenten van pijn en verdriet. Dat hoort bij het leven.  

Tevredenheid en dankbaarheid zijn duurzamer, zeker wanneer je uitgedaagd wordt door de grillen van het leven. Je kunt dan namelijk nog steeds tevreden zijn over wat jij ondanks uitdagingen van je leven probeert te maken. Je kunt dan nog steeds dankbaar zijn voor de zon die iedere dag opkomt. De veiligheid waarin we leven in Nederland. De familie waar je op terug kunt vallen ook al begrijpen ze je misschien niet altijd. De vrienden die een luisterend oor bieden wanneer je het even niet meer weet. De heerlijke gerechten die je kookt en de smaken die je blij maken. De oprechte intenties die jij hebt. Al deze zaken zijn dichtbij je. Binnen handbereik.

Net als je huissleutels ligt de sleutel naar een leuker, luchtiger en lichter leven vaak niet op de plek waar jij al zo veel gezocht hebt. Want laten we wel wezen, dan had je de sleutel allang gevonden.

Bekijk je zoektocht naar geluk eens van een afstand en met veel liefde compassie naar jezelf: welke (klein) geluk neem je dan waar, recht voor je neus? 

Samen het geluk voor je neus ontdekken?

Vul de gratis Flow Scan in om erachter te komen wat jou op dit moment hierin in de weg staat en waar jouw groeikansen liggen. Hierdoor weet je exact wat nodig is om weer meer energie, plezier en voldoening te ervaren in je dagelijks werk en leven.

Sarah Vermazen

Multipassionate trainer and coach that helps other multipassionates unlock their potential and thrive.

https://www.inyournaturalflow.com
Vorige
Vorige

Effectief prikkelmanagement: Balanceren tussen verveling en overwhelm.

Volgende
Volgende

Moet je van je hobby je werk maken?