Verbinden met je creativiteit en intuïtie

Vandaag ga ik in gesprek met gastexpert Mieke Vander Heyden. We zijn allebei multipassionate en hebben elkaar leren kennen in een multipassionate coaching opleiding. We hebben dus allebei een heel brede interesse. Vinden veel verschillende dingen leuk. En vinden het soms lastig om te kiezen, focus te houden. Maar aan ideeën nooit een tekort. Vorig jaar heeft Mieke ook aan het Live & Work in Flow programma meegedaan om te ontdekken hoe ze zaken nog meer kan finetunen in haar veelzijdige bedrijf. Hieronder ga ik in gesprek met Mieke over creativiteit en intuïtie, en het belang ervan in je werk en leven. We delen ook tips hoe jij hier weer verbinding mee kunt maken. Benieuwd naar het gehele gesprek? Deze kun je beluisteren als podcast of je bekijkt hier de video.

Sarah: Hoe uit creativiteit zich in jouw leven?

Mieke:
Ik kan creatief zijn in de keuken. Ik kan creatief zijn, overal eigenlijk. In gesprekken. Op de dansvloer. Gewoon in het leven. Dan ga ik eens een andere manier, soms letterlijk een andere weg, kiezen. In humor vind ik het ook heel belangrijk. Dus het gaat voor mij niet enkel over de enge zin van creativiteit van dans, theater. Maar echt van: op welke manier sta ik in het leven?

Sarah:
Mooi wat je omschrijft. Interessant is ook dat er mensen zijn die zeggen: ik ben helemaal niet creatief. Maar dat kan eigenlijk niet. Iedereen is creatief. Creativiteit in het brein betekent dat een optimale samenwerking tussen verschillende delen in je brein, waardoor er ook nieuwe oplossingen bedacht kunnen worden. Eigenlijk precies wat jij dus belicht. Het gaat dus zeker niet alleen maar over kunst maken. Maar het gaat juist ook over ideeën genereren en verbanden leggen. 

Sarah: Wat helpt jou om dat andere paadje durven op te gaan?

Mieke:
Ja, gewoon springen. Doen. Ik denk niet te veel denken vooral. Dat denk ik dat belangrijk is. Fouten durven maken. Want het maakt allemaal niet uit. Het leven net iets spelender opvatten.

Sarah:
Ja, het allemaal niet zo serieus nemen. Dat denk ik ook. Want het grappige is dat als we het heel serieus nemen, dan gaan we ook vaak meer op datzelfde paadje denken. Terwijl als je jezelf uitdaagt dat het iets anders mag zijn - dus dat sprongetje wat je eigenlijk benoemt ook - dat dat er ook voor zorgt dat je creatiever gaat denken. En juist ook een superbelangrijke die je benoemt: dat het fout mag gaan. Want als er iets is “what kills creativity” is dat je geen fouten mag maken.

Mieke: En wat helpt jou om je creativiteit te laten stromen?

Sarah:
Gewoon iets proberen en kijken waar het je brengt. Dat is wel een hele belangrijke. Voor mij is dat ook de essentie van ondernemerschap. Je bent eigenlijk de hele tijd iets aan het creëren wat nog niemand bedacht heeft, wat niet bestaat. En ondertussen, je doet het, en je kijkt wat er werkt. Dus voor mij is ondernemen ook één grote improvisatieshow als het ware.

Mieke:
Absoluut. Ik heb ook het gevoel van” ik blijf maar gewoon testen en experimenteren en we zien wel wat er gebeurt. En daaruit leren. Het is niet van: oké ik heb het gedaan, that's it. Nee, ik kijk naar wat heeft het gebracht? Wat kan ik eruit halen en wat ga ik daar dan mee doen?

Sarah:
Ja, precies. Ik merk ook juist dat die creatieve spier blijven ontwikkelen als ondernemer echt superwaardevol is.

Sarah: In hoeverre heb jij de vrijheid gekregen in je opvoeding of op school waardoor jij het idee had van: ik mag die fouten wel maken.

Mieke:
Ik denk dat ik eigenlijk in mijn schoolcarrière wel redelijk perfectionistisch was. Dus daar was ik toch wel een strever. Maar dan net in andere activiteiten durfde ik wel los te laten. Daar kreeg je dan volledig carte blanche en kon ik veel anders zijn. Ik heb het gevoel dat dat toch wel vaak gescheiden was voor mezelf. En het was pas in mijn latere leven dat ik zoiets had van: ja maar waarom moet het zo apart blijven? Kan ik niet mijn leven op een andere manier gaan inrichten of een andere attitude aannemen? Voor mij gaat creativiteit ook echt over vrijheid. Fouten mogen maken. Connectie met mijn lichaam. Als ik er al over denk voel mij al veel vrijer en beweeglijker worden. Dus het gaat ook over mezelf meer bewegingsruimte geven.

Mieke: Heb jij het gevoel dat je ook echt een hoofd-mens geweest bent en dat je dat eerder hebt moeten leren om in je lijf te zakken? Of was creativiteit en lichaamsbewustzijn eigenlijk al aanwezig en heb je dat behouden?

Sarah:
Nou, ik was sowieso als kind al heel erg zo. Ik was altijd bezig met creatieve dingen of sportieve dingen. En dat is wel wat ik nog steeds ook heel graag doe. Ik was altijd liedjes aan het schrijven, dansjes aan het maken, toneelstukjes aan het bedenken. Maar ik was ook buiten soep aan het maken van allerlei plantjes uit de tuin. Of ik was aan het drummen op de prullenbak. Of ik was weer keihard aan het rondfietsen en doen alsof ik een motor aan het rijden was op mijn fiets. Dus aan verbeeldingsvermogen geen tekort. Maar wat bij mij gebeurd is - en wat denk ik bij veel mensen gebeurt - is dat ik op school een soort faalangst ontwikkeld heb. Omdat ik ineens het gevoel dat ik heel erg moest presteren niet meer gewoon kon doen wat er in me opkwam.

Sarah: Heb jij weleens een blokkade in je creativiteit?

Mieke:
Moeilijk om het zo te zeggen. Ik denk in het algemeen wanneer ik mij geblokkeerd voel in creativiteit. Dat is als mensen mij op mijn vingers kijken of wat jij ook bijvoorbeeld aanhaalde daarstraks: druk. Dan is dat bij mij tijdsdruk ofzo. Als ik onder een bepaalde tijd iets moet gaan creëren. Ik merk dat ik gewoon heel lange blokken nodig heb, omdat ik dan voor mij gaat creativiteit echt over zelf verbinding. Dus ik heb die tijd nodig om echt te connecteren met mezelf. En hoe meer tijd, hoe dieper dat ik daarin zak. Tot wanneer ik op het punt kom dat ik echt alle tijd verlies. En ja, als ik weet dat ik maar een uur heb, dan ga ik er niet aan beginnen.

Sarah:
Ik herken wat je zegt van soms die tijdsdruk. Maar wat je zei als het gaat over de prestatie. Mijn beste ideeën komen een uur van tevoren. Dus ik bereid mijn trainingen wel voor, al eerder. Maar ik weet altijd een uur daarvoor moet ik even vrijhouden, want dan ga ik nog dingen veranderen.

Sarah: In het Flow Café van 20 september van 19.30-21.00 in de avond zal Mieke een gastworkshop geven over vanuit creativiteit verbinden met je intuïtie. Misschien wil je heel kort een tipje van de sluier geven over wat mensen kunnen verwachten?

Mieke:
We gaan op beide aspecten inzoomen. Creativiteit en intuïtie. Het is vooral een een doe-workshop. Ik hou niet zo van de theoretische modellen. Iedereen kan boeken lezen. Ik denk het leuke aan een bijeenkomst en zeker het concept van Flow Café is echt zo die verbinding maken onderling, maar ook de verbinding met onszelf. Dus daar ga ik vooral op focussen. De zelf-verbinding op een creatieve manier. En het wordt dus super interactief.

Sarah:
Als jij ook daarbij aanwezig wilt zijn kun je je tafeltje hier reserveren. Het lijkt ons in ieder geval superleuk als jij erbij bent en we lekker samen creatief aan de slag gaan en weer gaan verbinden met onszelf en elkaar vanuit die creativiteit. Heel graag tot 20 september!

Sarah Vermazen

Multipassionate trainer and coach that helps other multipassionates unlock their potential and thrive.

https://www.inyournaturalflow.com
Vorige
Vorige

Energiemanagement voor enthousiaste creatievelingen

Volgende
Volgende

Ontsnappen aan de 5 valkuilen van een multipassionate